Murha myy – parhaat dekkarit esittelyssä

Rikoskirjallisuudella menee yleisesti Pohjoismaissa hyvin ja erityisesti Suomessa dekkarit myyvät tasaisesti vuodesta toiseen, eikä buumille näytä olevan loppua. Alun perin halvalla tuotettu ns. kioskikirjallisuus, jonka ostamista ja lukemista saatettiin taannoin jopa hieman häpeillä, on kasvanut vuosikymmenien saatossa kaikkien kansanluokkien yhteiseksi harrastukseksi. Suurin kiitos tästä kuuluu ennakkoluulottomille kirjailijoille ja uudelle sukupolvelle, joka ottaa teoksissaan kantaa yhteiskunnan epäkohtiin murhavetoisten juonien taustalla. Suomalaisista dekkarikirjailijoista tunnetuimpia ovat Ilkka Remes ja Reijo Mäki. Pohjoismaissa Jo Nesbø ja Camilla Grebe ovat vastaavasti tämän hetken kuumimmat nimet.

Jo Nesbøn Macbeth on korruptoitunut poliisipäällikkö 1970-luvun Skandinaviassa

Pohjoismaisista kirjailijoista suosittu norjalainen Jo Nesbø on kirjoittanut jännitysromaaneja usean eri salanimen voimin. Tuorein teos julkaistiin kuitenkin miehen omalla nimellä kustantajan painostuksesta.

Shakespearen (1564 – 1616) näytelmiä on uudelleen kirjoitettu moneen otteeseen vuosisatojen aikana eri muodoissaan ja ajattomat tarinankaaret pätevät edelleen. Hogarth-kustantaja on tuonut klassikkotarinat nyt modernissa kuosissa esiin Shakespeare-projektissaan, jossa talon kirjailijoita on passitettu kirjoittamaan kirjailijalegendan näytelmiä uusin silmin.

Jo Nesbøn kontolle annettiin Macbeth, jonka tragedian norjalaiskirjailija muunsi dekkarin muotoon ja sijoitti alun perin skotlantilaisen kuninkaan skottisävytteiseen kaupunkiin jonnekin päin 1970-luvun Skandinaviaa. Nesbøn novellissa Macbeth on pahasti korruptoituneen kaupungin armotonta swat-yksikköä johtava poliisipäällikkö, joka on sodassa Norse Riders -moottoripyöräjengiä vastaan.

Murhia, väkivaltaa ja selkäänpuukotuksia täynnä oleva Macbethin tarina on modernisoitu hyvin ja Nesbøn yli 500-sivuisessa järkäleessä on iltalukemista pitkäksi aikaa.

Camilla Greben Lemmikki luotaa köyhtyvän ruotsalaiskylän murhia

Ruotsalaisen Camilla Greben Lemmikki palkittiin 2017 kotimaassaan parhaaksi dekkariksi. Tänä vuonna se pokkasi Pohjoismaiden parhaan teoksen Lasiavain-palkinnon pohjoismaiselta dekkariseuralta. Aiemmin Åsa Träffin kanssa dekkarisarjoja kirjoittaneelle Grebelle Lemmikki oli vasta toinen oma teos.

Lemmikki sijoittuu kylmään, talviseen ja muuttotappiosta kärsivään ahdasmieliseen ruotsalaiskylään, jota piinaa ratkaisemattomien murhien ketju. Dekkarin kantavana teemana on kylän asukkaiden nuiva suhtautuminen pakolaisiin ja toisaalta heidän oma ahdinkonsa. Kylässä sijaitseva vastaanottokeskus on tarinan yksi keskeisiä paikkoja. Päähahmo on nuori Malin-poliisi, joka löysi teininä tytön ruumiin, jonka murhaa hän nyt joutuu tutkimaan ryhmänsä kanssa. Yllättäviä juonenkäänteitä sisältävä kirja ei jätä taatusti kylmäksi, koleista maisemista huolimatta.

Kiistaton dekkarikuningatar Agatha Christie

Brittiläinen Agatha Christie on edelleen monien dekkareita rakastavan suosikkikirjailija. Hercule Poirot ja Miss Marple ovat varmasti kaikille tuttuja televisiosta ja elokuvista. Christie oli kirjailijana erityisen tuottelias – 66 kirjaa ja 14 lyhyiden tarinoiden kokoelmaa on käännetty yli 40 kielelle. Vastaavaan yltävät vain Harry Potter, Jules Vernen teokset ja Raamattu. Kaksi miljardia myytyä kirjaa ja sankka fanijoukko tänäkin päivänä pitävät “Rikosten kuningattarena” tunnetun Agathan hahmot edelleen vahvasti elossa.

Christien tunnetuimpia teoksia ovat klassikko Idän pikajunan arvoitus (Murder on the Orient Express) ja Kuolema Niilillä (Death on the Nile). Ensin mainitusta on tehty kaksi elokuvaa ja yksi TV-elokuva. Teattereissa Idän pikajuna nähtiin vastikään vuonna 2017. Tämän lisäksi tarina on nähty Hercule Poirotin televisiosarjassa.

Alla on listattu Agatha Christien teoksia, joita vannoutuneen dekkarifanin on syytä katsastaa.

The ABC Murders

Hercule Poirotin ensiesiintymisiä vuodelta 1936, jossa hän saa kolme kirjettä, joissa kuvaillaan tapahtuneet murhat. Vain nimikirjaimet A.A., B.B. ja C.C. annetaan. Poirotin tehtäväksi tulee nyt estää neljäs murha.

The Murder of Roger Akroyd

Monien mielestä Christien kaikkein yllätyksellisin teos, jonka juonenkäänteitä tuskin paatuneinkaan nojatuolisalapoliisi osaisi ennustaa. Tässä tarinassa rikas leskirouva murhataan pienessä englantilaiskylässä.

And Then There Were None (Eikä yksikään pelastunut)

Usein näytelmän muodossa nähty klassikko on myynyt yli 100 miljoonaa kopiota ja sitä pidetään yleisesti Christien parhaana kirjana. Tarinassa kahdeksan ihmistä on kutsuttu etäiselle saarelle eri syiden varjossa. Kaikkia yhdistää jokin rikos, jonka he ovat tehneet, mutta josta eivät ole koskaan jääneet kiinni. Yksi toisensa perään vieraat murhataan, kunnes totuus paljastuu. Jos Agatha Christien dekkarit kiinnostavat, mutta et ole ensimmäistäkään vielä lukenut, “Eikä yksikään pelastunut” on varma valinta, joka ei taatusti petä.