Kirjojen lukeminen kannattaa aina

Nykymaailma digitalisoituu kovaa vauhtia, ja vuosittaisten äidinkielen ylioppilaskokeiden yhteydessä kuuluu jatkuvasti juttuja, miten nuorten lukutaito heikkenee vuosi toisensa jälkeen. Onkin totta, että erityisesti internet ja sosiaalinen media on muuttanut ihmisten, varsinkin nuorten lukemistapaa silmäilevämmäksi ja pinnalliseksi. Elämme niin jatkuvassa informaatiotulvan maailmassa, että tekstiä on yksinkertaisesti pakko lukea valikoiden, koska kaikkeen ei riitä aikaa.

Kirjojen lukemisella on monia etuja

Vaikka nykymaailma onkin kiireisen tuntuinen paikka, jossa kaikki maailman tieto tuntuu olevan sekunneissa jokaisen ulottuvilla, on hyvä toisinaan rauhoittua ja keskittää ajatuksensa muuhun kuin uutisvilinään ja some-päivityksiin. Erityisesti kaunokirjallisuuden lukemisen on todettu sisältävän monia niin psyykkisiä kuin fysiologisiakin terveysetuja. Kirjojen lukeminen on siis paitsi ansaittu tauko, myös sijoitus omaan terveyteen. Mikäli lukemisen aloittaminen tuntuu hankalalta, katso luettelo parhaista kirjoista ja etsi inspiraatiota lukemiseen näiden joukosta.

Kaunokirjallisuuden lukeminen aktivoi ihmisen mielikuvitusta ja keskittää aivot pitkäaikaisesti johonkin sisältöön, joka on keskittymiskyvylle todellista herkkua. Sillä ei ole merkitystä, luetko e-kirjoja vaiko painettua tekstiä. Pääasia on se, että syvennyt tekstiin ja kirjan sisältöön, ja teet yhtä asiaa ilman keskeytyksiä, itsellesi sopivan ajan. Yksi lukemisen parhaita puolia onkin, että voit itse määrittää sen keston ja ajankohdan. Lukea ja tutustua kannattaa myös euro 2021 kertoimet tarjontaan, mitä varmasti riittää lähtitulevaisuudessa. Jalkapallo vedonlyönti onnistuu, kun määrittää lukemisen lailla keston ja ajankohdan oikein.

Kirjojen lukeminen lisää myös aivojen aktiivisuutta ja ehkäisee neurologisia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia. Se myös rauhoittaa elimistöä, joten esimerkiksi kovasta stressistä kärsivän kannattaa tarttua kirjaan, sillä lukemisen on todettu laskevan verenpainetta ja vähentävän stressistä aiheutuvaa ahdistusta. Näissä tapauksissa kannattaa tosin välttää erityisen jännittäviä tai intensiivisiä kirjoja, jotka kerronnallaan saavat kylmät väreet kulkemaan pitkin lukijan selkäpiitä.

Mistä löytää itselleen sopivaa luettavaa?

Mikäli olet jännityksen ystävä, voit löytää oman uuden suosikkisi dekkareista, tai kauhukirjallisuuden joukosta. Monet suosikit ovat nousseet myös elokuva- ja tv-versioiksi. Romantikot ja realistitkin löytävät itselleen varmasti sisältöä niin nuorten kuin aikuistenkin kirjoista. Myös elämäkerrat ovat usein yleissivistäviä ja tarjoavat kiinnostavan, uuden näkökulman jonkun toisen henkilön maailmaan. Kannattaa myös muistaa, että aikuisenakaan ei ole koskaan liian vanha tarttumaan vanhaan lapsuuden suosikkiin ja lukemaan sen uudelleen läpi. Kirjasta voi avautua jopa täysin uusia näkökulmia.