Suomen suosituimmat runoilijat ja somerunoilua maailmalta

Runoilla ja runoudella on perinteisesti ollut kovin tylsä imago. Sosiaalinen media on kuitenkin antanut kaikille mahdollisuuden käyttää omia luovia verbaalisia taitojaan myös runon mitassa – kuumottavien sanasotien vastapainoksi. Ohessa on esitelty Suomen kuuluisimmat runoilijat ja uuden sukupolven naisrunoilijatähdet maailmalta.

Eino Leino

1800- ja 1900-lukujen taitteen molemmin puolin vaikuttanut Eino Leino on yksi merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista ja runoilijoista. Hän kirjoitti runojen lisäksi pakinoita, lehtiartikkeleita, sekä suomensi ulkomaista kirjallisuutta.

Leino aloitti kirjoittajan uransa jo 17-vuotiaana julkaisten runokokoelman Maaliskuun lauluja (1896). Leino ammensi vuosien mittaan ideoita Kalevalasta, mutta modernisoi kielenkäyttöä tiiviimmäksi ja iskevämmäksi, näin haastaen aikanaan ruotsinkielisen kirjallisuuden ja tekijät, jotka olivat tuolloin harppauksittain suomalaiskollegoita edellä.

Runojen teemat mukailevat pitkälti Suomen tilaa kirjoitusajankohtana, aina vuosisadan alun nousukauden huumasta synkkään lamaan lähestyttäessä 20-lukua, kunnes Leinon omat kriisit, kuten tuskallinen avioero, toivat murheellisempia ja persoonallisempia sävyjä hänen teoksiinsa. Optimistisuus ja boheemius taustalla kuitenkin aina näkyi jollain lailla Leinon töissä.

Kaikkien aikojen suosituin ja todennäköisesti tunnetuin suomalainen runo on Eino Leinon rakkaalleen kirjoittama Nocturne (1903). Runoa on tehnyt nykyaikana tunnetuksi muun muassa laulaja-näyttelijä Vesa-Matti Loiri, joka on julkaissut sen laulun muodossa. Nocturne kuvailee suomalaisiin kesäöihin liittyvää luonnonmystiikkaa.

Nocturnen sanat on piilotettu Suomen passiin, yhtenä monista turvatekijöistä autenttisuuden varmistamiseksi.

Tommy Tabermann

Tommy Tabermann on jättänyt runoillaan ja kirjoituksillaan lähtemättömän jäljen suomalaiseen mielenmaisemaan. Vain pari vuotta ennen kuolemaansa 2010, Gummerus äänestytti kansalla Tabermannin parhaat runot. Rakastetuimmaksi runoksi nousi selkeästi ylitse muiden “Pieni laulu ihmisestä”, vuodelta 1987. Muita lukijoiden suosikkeja olivat muun muassa “Olisipa kaipaus viiniä” (1974), “Elinehto” (1980), “Viimeiseksi sanaksi”, 1993, “Pojilleni” (1996) ja “Ei ole olemassa muureja” (1996). Tuotteliaan runoilijan pääteema oli miehen ja naisen välinen rakkaus, erotiikka ja intohimo.

Tabermann aloitti kirjailijan ja runoilijan uransa jo opiskeluaikana ja esikoisteos Ruusuja Rosa Luxemburgille (1970) otettiin hyvin vastaan. Hän teki mittavan uransa aikana toimittajan työtä niin lehdissä ja radiossa ja tuli kaikelle kansalle viimeistään tutuksi legendaarisen Uutisvuoto-ohjelman kapteenina television puolella. Tämän kaiken ohessa lähes joka vuosi Tabermann julkaisi vähintään yhden uuden kirjan, jonka lisäksi hän kirjoitti säännöllisesti kuukausikolumnia Me-lehteen. Loppuvuosinaan Tabermann toimi kansanedustajana Suomen sosiaalidemokraattisen puolueen riveissä, kunnes pahalaatuinen aivokasvain vei lopulta hengen.

Somerunoilu uuden sukupolven juttu

Sosiaalinen media on antanut kaikille yhtälaiset mahdollisuudet tuoda omia lahjojaan esiin. Nyt nosteessa ovat erityisesti nuoret naisrunoilijat ympäri maailman, jotka ovat löytäneet laajan yleisön niin Instagramissa, Tumblr-blogeissa ja Twitterissa. Ohessa on esitelty muutamia suosituimpia nuoria somerunoilijoita.

Lang Leav

Australialainen Lang Leav on noussut sometähdeksi runojensa ansiosta ja on julkaissut runoteoksien ohella Sad Girls -esikoisteokseon. Leavin runot pohjautuvat pitkälti hänen omaan elämäänsä ja ihmissuhteisiinsa. Kambodžasta kotoisin oleva Leav julkaisee runojaan Instagramissa yli 400 000 seuraajalle ja Facebookissa hänellä on jo yli miljoona fania.

Huippusuosittu runoilija on saanut seuraajia myös maailman tunnetuimmista tähdistä. Khloe Kardashian jakoi runon ”Closure” omalla instatilillään ex-miehensä Lamar Odomin syntymäpäivän aikoihin. Muita Leavin suosittuja runoja ovat “A Postcard from The Universe of Us”, joka käsittelee rakkauden universaalia olemusta kielestä ja kansallisuudesta riippumatta.

Rupi Kaur

Intiasta kotoisin oleva kanadalaisrunoilija Rupi Kaur nousi pinnalle 2014, runokokoelmansa Milk and Honey (Maitoa ja Hunajaa) myötä. Teos on myynyt jo lähes kaksi miljoonaa kopiota usealla eri kielellä. Jatkoa seurasi 2017, hänen julkaistessaan The Sun and Her Flowers -teoksen.

Kaurin teokset käsittelevät monia eri elämän teemoja aina johtajuudesta ja vallankumouksesta, traumoista selviämiseen ja naiseuden syvimpään olemukseen miehisen maailman keskellä. Laajalti kehuttuja runoja on toisaalla myös kritisoitu huono-osaisten ihmisten tarinoiden kaupallistamisesta. Lisäksi 2015 runoilija Nayyirah Waheed syytti Kauria omien teostensa tyylin plagioinnista. Nuori runoilija on lyönyt itsensä kritiikistä huolimatta pysyvästi läpi ja hänellä on jo 3 miljoonaa Instagram-seuraajaa.