Fantasiagenre on nyt

Fantasiakirjallisuus ja -genre elää nyt kulta-aikaa. Lukuisat elokuva-adaptaatiot, kuten Harry Potter ja Taru Sormusten Herrasta -saaga, ovat tuoneet fantasiahahmot ja tarinat kaikkien ulottuville. Maailmalla miljardeja tahkovat leffat vetävät nyt kirjojen pariin sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät aiemmin ole olleet innostuneet fantasiagenrestä tai ovat pitäneet sitä lähinnä lapsille ja nuorille suunnattuna viihteenä.

Osa sarjoista on täynnä piilomerkityksiä

Todellisuudessa useat kirjat on kuitenkin kirjoitettu niin, että nuori pystyy niistä nauttimaan sellaisenaan, samalla kun aikuinen lukija ymmärtää piilomerkitykset ja vihjaukset. Tästä hyvä esimerkki on Harry Potter, jota lukevat kaikenikäiset. Nykyään fantasiaa tehdään myös pelkästään aikuiseen makuun, josta George R. R. Martinin Game of Thrones on menestynein ja osuvin esimerkki. Ohessa vähemmän tunnettu, mutta fantasiapiireissä lähes legendaarinen edesmennyt Robert Jordan, on 14 kirjallaan luonut saagan, josta tulevaisuudessa on tulossa televisio-adaptaatio.

Kolme tärkeintä syytä miksi fantasiagenre kiehtoo

1. Suuri määrä hahmoja, joilla kaikilla on vaihteleva ja usein syvällinen taustatarina. Näin jokainen lukija kykenee löytämään nopeasti hahmot, joihin he voivat parhaiten samaistua. Kirjojen tavallisia novelleja hitaampi juonenkuljetus ja suurempi sivumäärä antavat kirjailijalle mahdollisuuden kehittää myös sivuhahmoja. Näin maailmasta fantasiaelementtien taustalla saadaan rakennettua uskottava.

2. Fantasiakirjat ovat usein osa suurempaa sarjaa, jossa parhaimillaan (tai pahimmillaan) voi olla toistakymmentä eri kirjaa, jotka kaikki pohjautuvat samaan maailmaan – kuten Robert Jordanin The Wheel of Time.

3. Mytologia fantasiatarinoiden taustalla on usein mittavaa ja pelkästään maailman luomiseen tarinan taustalla on voitu käyttää vuosia ennen ensimmäistäkään kirjoitettua kappaletta. Tolkienin, osittain Suomen pohjalta luoma haltioiden kieli on ääriesimerkki perusteellisuudesta tarinoiden luomisessa.

Harry Potter

Vuosittain syyskuun ensimmäisenä päivänä Lontoon Kings Crossin aseman laiturilla 9 ja 3/4 kuhisee, kun Potter-fanit tulevat massoittain paikalle juhlistamaan fiktiivisen Tylypahkan kouluvuoden alkua. Harry Potter porskuttaa edelleen elokuvien voimin ja miljardööri J. K. Rowling on jatkanut saagaa muun muassa näytelmällä Harry Potter ja kirottu lapsi, joka esitettiin Lontoon teattereissa 2016.

J. K. Rowling sai ideansa Potteriin junamatkan aikana ja ideoi ensimmäisen kirjan juonen Portugalissa väliaikaisesti asuessaan. Palattuaan Skotlantiin, hän kirjoitti Harry Potter ja viisasten kivi -kirjan poikkeuksellisesti käsin, minkä jälkeen hän uudelleen kirjoitti kaiken kirjoituskoneella. Peräti kaksitoista kustantajaa hylkäsi kirjan, ennen kuin Bloomsbury Publishing osti oikeudet 1500 punnan ennakkomaksulla. Loppu on, kuten sanotaan, historiaa.

Game of Thrones

Tulen ja jään laulu (A Song of Ice and Fire) on suurimmalle osalle tutumpi HBO:n Game of Thrones -fantasiadraamasarjan muodossa, josta viimeinen kahdeksas kausi julkaistaan 2019. George R. R. Martinin Valtaistuinpeli -kirjasarja on lyönyt myyntiennätyksiä bestseller-listoilla ja voittanut useita palkintoja.

Kirjat eroavat perinteisestä siloitellusta fantasiasta niiden hyvin väkevällä, realistisella ja usein väkivaltaisella ja seksuaalisesti suorasukaisella kuvauksellaan. Kantavana teemana ovat monisyiset poliittiset juonittelut valtaa pitävien ja sitä halajavien aatelisperheiden kesken. Tarina muistuttaa pitkälti historiallisia romaaneja fantasiaelementtien, kuten lohikäärmeiden säestyksellä.

The Wheel of Time

Robert Jordanin (James Oliver Rigney, Jr) Ajan Pyörä (The Wheel of Time) on eräs pisimmistä fantasiagenren kirjasarjoista. Suomenkielisiä kirjoja on julkaistu enemmän, sillä yksi massiivinen kirja on usein jaettu useampaan osaan suomennettaessa. Jordanin kuoltua 2007, kolme viimeistä kirjaa julkaistiin postuumisti kirjailijan muistiinpanojen pohjalta hänen kirjailijakollegansa Brandon Sandersonin avustuksella.

Ajan Pyörän maailma ammentaa innoitteensa Aasian ja Euroopan mytologioista ja erityisesti buddhalaisuus ja hinduismi kummittelevat fiktiivisen maailman taustalla filosofiassa. Myös Arabian maiden historiasta sekä kristillisyydestä on selkeitä viitteitä hahmojen ja paikkojen nimissä. Kirjailijan itsensä mukaan Leo Tolstoin Sota ja Rauha oli yksi suuria inspiraation lähteitä. Pitkästi ja hitaasti rakennetut tarinat ovat myös Ajan Pyörän tunnusomaisin merkki.

Ajan Pyörä on noussut vuosien saatossa suureksi ilmiöksi, vaikka onkin jäänyt muiden legendojen varjoon pop-kulttuurissa. Sen pohjalta on tehty videopeli, roolipeli ja vastikään viime vuonna Sony Pictures ilmoitti tekevänsä kirjojen pohjalta televisiosarjan.